Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat twee derde tot 80% van de corona-patiënten overgewicht hebben.
Het kan te maken hebben met het feit dat veel patiënten met overgewicht ook een hoge bloeddruk of suikerziekte hebben. Daarnaast ademen mensen met overgewicht zwaarder door druk van de borstkas. Benauwdheid en kortademigheid zijn enkele van de symptomen die voorkomen bij besmetting met COVID-19.
Volgens Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC, is het niet verstandig om je obesitas op te lossen door op een streng dieet te gaan. Er kan dan een tekort aan voedingsstoffen ontstaan die je immuunsysteem verder aantast. Je moet langdurig je eet- en leefpatroon veranderen en dat is niet makkelijk in een quarantaineperiode. Ook moet de oorzaak van de obesitas worden aangepakt. Dat kan onder meer stress of slaaptekort zijn.
Obesitas kan worden veroorzaakt door biologische, psychologische en/of sociale factoren. Ook medicijnen kunnen bijdragen aan een verhoogd risico om obsitas te ontwikkelen. Bij elk persoon met overgewicht spelen dan ook verschillende factoren een rol, steeds in een andere verhouding of mate.
Bron: Jinek
Gerelateerde vakinformatie
- Leven met obesitas (patiënteninformatie)
- Cognitieve gedragstherapie bij (lvb-)jongeren met obesitas – Obesitas de baas
- New Science of Mental Disorders: een radicaal nieuwe aanpak van psychische problemen. Anne Roefs: ‘We gaan op zoek naar het symptoomnetwerk van patiënten’, GZ-psychologie nr. 2/2020
- Psychologie en geneeskunde – Behavioural medicine
- Behandeling van langdurige slapeloosheid (ook digitiaal beschikbaar via Psyprotocol)