Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Juridische kwesties en tips voor de praktijk

BIG-nummer

Informeren patiënten weleens naar uw BIG-nummer? Zo ja, weet u uw nummer uit het hoofd? Inmiddels misschien wel, want een wetswijziging zou BIG-geregistreerde zorgverleners verplichten vanaf 1 april hun BIG-nummer actief kenbaar te maken aan patiënten.

BIG-register

Het doel van de Wet-BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is onder meer om te borgen dat be- paalde medische handelingen uitsluitend door gekwalificeerde professionals worden verricht. Dat is een goede zaak, want hierdoor wordt de kwaliteit van de gezondheidszorg gewaarborgd. Inschrijving in het BIG-register is vereist voor werken in de individuele patiëntenzorg. Het register is openbaar toegankelijk en iedereen kan zorgverleners hierin op hun registratienummer of naam opzoeken. Extra zoekcriteria zijn daarbij geslacht, woonplaats, geboortedatum en specialisme van de zorgverlener. Desondanks is het voor veel patiënten nog steeds moeilijk om hun zorgverlener op te zoeken. Hoeveel artsen De Jong of De Vries zijn er immers wel niet? Bovendien weten maar weinig patiënten de geboortedatum of woonplaats van hun behandelaar (dat lijkt overigens ook niet wenselijk) en is niet altijd duidelijk of hun behandelaar arts, physician assistant of psychotherapeut is.

Proactief

Daarom draait de wetgever het nu om. Het BIG-register blijft zoals het is, maar zorgverleners moeten hun nummer zelf actief kenbaar maken. Volgens de uitleg van het ministerie van Volksgezondheid moeten zorgverleners hun BIG-nummer bijvoorbeeld vermelden op websites, briefpapier, facturen en in de standaard email-ondertekening. Wanneer in een wachtkamer foto’s met namen van de zorgverleners hangen, moet het BIG-nummer daarbij worden vermeld. Bovendien moeten zorgverleners hun

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in