GZ-psychologie nr. 2, 2018

    Fotografe: Aleid Denier van der Gon

    Hiep hiep hoera!!!

    De gz-psychologen bestaan twintig jaar! En we vieren dit met een jubileumnummer van GZ-psychologie. Twintig jaar oud, dat betekent dat het beroep de adolescentie voorbij is en verder op weg gaat naar volwassenheid.

    Nieuws uit de wetenschap

    Wanneer je het werk bekijkt van kunstenaars als Dalí, Munch, Magritte of Miró zou je je zomaar kunnen voorstellen dat dit ontstaan is vanuit een hallucinatie, droom, visioen; of misschien onder invloed van het een of ander (of een combinatie van…).

    Wrap

    Eigenlijk wilde ik de afspraak afzeggen. Maar ja, dat hoesten duurde al veel te lang.

    Twintig jaar gz-psycholoog: een tussenbalans

    Twintig jaar gz-psycholoog, dat vraagt om een evaluatie: hoe staat het beroep ervoor en wat zijn de opgaven voor de nabije toekomst? Om daarachter te komen, nam gastredacteur Peter van Drunen een grote schriftelijke enquête af onder opinion leaders en prominenten uit het vakgebied, zoals hoofdopleiders, P-opleiders, zorgbestuurders en gz-psychologen in de praktijk. Een artikel over sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen.

    De eerste stap

    Al jarenlang is Maria bekend in de ggz. Ze kent alle vaktermen en met een dik pakket aan voorinformatie en diagnoses is zij met haar gezin aangemeld bij het MST-CAN behandelprogramma.

    Nieuwtjes en wetenswaardigheden

    Terwijl een van de zwaarste stormen uit de Nederlandse geschiedenis over ons land raasde, schreef de NVGzP op 18 januari 2018 ‘geschiedenis’. Het 20-jarig bestaan van de gz-psycholoog en het 5-jarig bestaan van de NVGzP waren aanleiding voor het organiseren van het congres ‘Dilemma’s en innovaties in de diagnostiek’. Een verslag.

    Arnoud Arntz: ‘De GZ-opleiding moet een academische opleiding zijn en blijven’

    Er gaapt een kloof tussen de wereld van het wetenschappelijke onderzoek naar psychische stoornissen en de behandelpraktijk. Dat vindt het Convent van Hoogleraren Klinische Psychologie. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de gz-psycholoog pleit voorzitter Arnoud Arntz voor integratie van de GZ-opleiding met de master Klinische Psychologie.

    20 Jaar gz-psycholoog, en nu afschaffen die titel…

    De gz-psycholoog is een succes, de titel niet. Ik krijgt het ook al twintig jaar niet ‘tussen de oren’ bij mijn collega’s niet-psychologen. Zij blijven doen wat heel Nederland doet, ze noemen ons psychologen en snappen wat een psycholoog is en kan.

    Sako Visser en Maartje Schoorl: ‘Hoofdopleiders moeten meer politiek gaan denken’

    De invoering van de titel gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog), in 1998, was een schot in de roos. Dat oordeel wordt door vrijwel iedereen in de sector onderschreven.

    Ben je na de GZ-opleiding klaar voor de praktijk?

    Wat betekent de GZ-opleiding voor jouw loopbaan en persoonlijke ontwikkeling; hoe goed sluit de opleiding aan op de arbeidsmarkt; en heb je daarna voldoende instrumenten in handen om patiënten goed te kunnen behandelen? Deze en meer vragen legden we voor aan zeven jonge gz-psychologen.

    Op naar nog meer enthousiasme in het vak en het onderwijs!

    De afgelopen jaren zijn in toenemende mate competenties vastgesteld waar afgestudeerde psychologen en psychotherapeuten aan moeten voldoen.

    Juridische kwesties en tips voor de praktijk

    Wie onder de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) valt, valt ook onder het medisch tuchtrecht.

    Down Under: Living on the edge

    Australië wordt in de media vaak afgespiegeld als een gevaarlijk land. Toen hij vorig jaar op bezoek kwam, durfde mijn achtjarige neefje nauwelijks het vliegtuig uit, uit angst dat de krokodillen en haaien hem zouden opvreten. Hij was ervan overtuigd dat mijn partner altijd een hamer bij zich had, om spinnen dood te slaan. Nu valt dat natuurlijk reuze mee, maar de mensen staan hier wel dichter bij de dood voor mijn gevoel.

    BIG-registratie als brevet

    Begin 1998 maakte ik mijn debuut als journalist bij De Psycholoog. Voor mij was het evident waar het eerste artikel over zou moeten gaan: de gezondheidszorgpsycholoog, die op het punt stond erkend te worden als BIG-beroep. Groot was dan ook mijn verbazing toen de (wetenschappelijke) redactie van niets bleek te weten.