Mentaliseren in de psychotherapie
Hoe kunnen therapeuten cliënten helpen dieper na te denken over hun eigen gedachten en emoties en die van anderen? Hoe kan de therapeutische relatie effectief worden ingezet om verandering teweeg te brengen? Dit boek begeleidt therapeuten bij het toepassen van innovatieve, op mentalisatie gebaseerde strategieën bij beoordelingen en interventies. Complexe ideeën worden helder uitgelegd en geïllustreerd met casusvoorbeelden en uitgebreide transcripties van sessies.
Waarom we bang zijn
Bram Vervliet ziet hoe angst meer en meer binnensluipt in onze maatschappij, in onze levens en onze geest. Waar komt die angst vandaan? Een grondige analyse van angst en hoe angst werkt, dringt zich op. Waarom we bang zijn is een positief en hoopvol boek om onze wereld beter te begrijpen. Bram Vervliet is hoofddocent psychologie aan de KU Leuven. Zijn natuurlijke habitat is het laboratorium, waar hij onderzoek doet naar angst.
Stilstaan in beweging
Aan de hand van opdrachten en reflectievragen krijg je inspiratie om met mildheid in het leven te staan, en ontdek je hoe je krachtige keuzes kunt maken vanuit jouw waarden. Maar werken aan veerkracht doe je niet alleen. Daarom doen de auteurs ook suggesties voor hoe je het gesprek over veerkracht kunt aangaan met je partner, vrienden, of collega’s. Een must-have voor iedereen die zijn veerkracht wil versterken.
Recensie: Zelfregulatie, Grip op heftige emoties, negatieve gedachten en impulsief gedrag
Dit boek is bedoeld voor mensen die zelf aan de slag willen met hun emoties, gedachten, gedrag en relaties. De focus ligt op emotieregulatie, waarbij het gehanteerde kernmodel een verfijnde variant is van het bekende 5G-model. De auteurs starten met wat algemene adviezen (over o.a. kwetsbaarheid en kracht, een gezonde levenshouding, zelfwaardering, mindfulness), waarna zij in vijf hoofdstukken antwoord geven op vragen als: hoe krijg ik grip op heftige emoties, en hoe kan ik mijn impulsieve gedrag beheersen? Dit boek biedt heldere, zelfs uitnodigende psycho-educatie en staat boordevol kleine haalbare oefeningen om de lezer te helpen zich stapsgewijs de benodigde vaardigheden eigen te laten maken. De auteur sluiten af met een hoofdstuk achtergrondinformatie (over o.a. window of tolerance, hechtingsproblemen en de borderline persoonlijkheidsstoornis) en met het hoofdstuk ‘als de situatie ernstig is of wordt’. Op het eerste gezicht denk je ‘niets nieuws onder de zon’, maar toch: dit boek slaagt erin om mensen die belaagd worden door extreme emoties en dito gedrag te laten stilstaan bij wat er zich bij hen afspeelt. En dit doen de auteurs op een respectvolle manier, zonder er meteen een psychiatrisch label op te plakken. Het boek kreeg meteen een plekje in mijn kleine uitleenbibliotheek, een dag daarna was het al uitgeleend..