Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ oordeelt over eigen behandelkamers: er moet iets gebeuren.

Wachtkamer
stock.adobe.com

MIND: “Het is mooi dat MADE-life in dit rapport de therapeutische behandelomgeving onder de loep neemt. Het is opvallend dat sommige van de instellingen hun eigen fysieke omgeving als ondermaats beoordelen. We hebben het veel over hoe goede zorg eruit moet zien, maar dit rapport laat zien dat het ook belangrijk is om te onderzoeken hoe de behandelomgeving hier zo optimaal mogelijk voor kan worden ingericht. Dit initiatief ondersteunen wij dan ook van harte.” Dienke Bos, directeur.

Stichting MADE-Life, organisator van onder meer de ontwerpwedstrijd GGZ Behandelkamer van de Toekomst, onderzocht hoe GGZ-instellingen naar hun behandelkamers en huisvesting kijken. Daarnaast is geprobeerd beter inzicht te krijgen in hoe de GGZ denkt over mogelijke aanpassingen en/of vernieuwingen betreffende het therapeutische effect van huisvesting op de behandeling. Uit initieel onderzoek van de stichting onder patiënten, ervaringsdeskundigen, naasten én behandelaren bleek namelijk dat de meeste GGZ-behandelplekken als ondermaats worden ervaren. Dit was aanleiding voor MADE-Life om dit verder te onderzoeken en op basis van deze nieuwe onderzoeksbevindingen drie vervolgstappen te formuleren die de broodnodige verbetering van behandelplekken bij GGZ-instellingen een vliegende start kunnen geven. Daarnaast zal MADE-Life ook enkele werkbezoeken en webinars organiseren om dit vliegwiel nog verder aan te zwengelen.

Quotes vanuit de GGZ zelf:

Arkin: “Onze behandelomgeving moet door cliënten en collega’s als warm, overzichtelijk en veilig worden ervaren.” Ronald Bergkamp, Directeur Vastgoed

Dimence: “De gebouwen van Dimence Groep weerspiegelen onze identiteit en creëren een gastvrije omgeving. De inrichting, gebruikte materialen en de omgeving dragen bij aan duurzaam herstel. Door onze concepten en filosofieën te delen en te evalueren met zowel makers als gebruikers, kunnen we nog meer van elkaar leren en onze ontwerpen verder verbeteren, ondersteund door gebruikerservaringen en wetenschappelijke inzichten.” Jeroen Kreuger, Divisiemanager Spoedeisende ggz

GGNet: “Het is goed om te zien dat MADE-Life in dit rapport de focus legt op de therapeutische behandelomgeving. Het feit dat zowel patiënten als behandelaren de huidige behandelplekken als ondermaats ervaren, benadrukt de urgentie van verbetering. We erkennen steeds meer het belang van ‘healing environments’ en ‘evidence-based design’ en zien in dat huisvesting een cruciale rol kan spelen in het therapeutische effect. Dit rapport benadrukt het belang van een optimaal ingerichte behandelomgeving voor betere zorg. Dit initiatief verdient dan ook onze volledige steun.”

ProPersona: “Wij zijn ervan overtuigd dat de omgeving van invloed is op de behandeling en het welzijn van cliënten en medewerkers. We werken dan ook toe naar een situatie waarin dat ook binnen de fysieke omgeving van Pro Persona zo is. De opgave is echter groot, waardoor we dit stapsgewijs en in een passende volgorde kunnen realiseren. Het maakt onderdeel uit van het strategisch vastgoedplan waarbij wij bij de planuitwerking graag gebruikmaken van de resultaten van het MADE-Life onderzoek”. Directeur Vastgoed Diane de Kruijf

Stichting MADE-Life zet zich in voor de bevordering van de geestelijke gezondheid van kinderen en (jong)volwassenen in Nederland en daarbuiten. De stichting organiseert hiervoor challenges om innovatieve en impactvolle manieren te vinden om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dit kunnen hele kleine tactische verbeteringen zijn, maar net zo goed grote systeemwijzigingen. In 2023/2024 leidde de challenge GGZ Behandelplek van de Toekomst, onder studenten van Nederlands’ toonaangevende ontwerpacademies, tot 19 innovatieve ontwerpen.

MADE-Life heeft 4 thema’s en 16 initiatieven geformuleerd op de gebieden Preventief Toezicht, Tijdige Opsporing, Betere Behandeling en Optimalisering Systeem. De ‘MADE’ in MADE-Life staat voor ‘Mental Advocacy for Disease Elimination’.

Bron: persbericht