Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-sector vraagt Tweede Kamer meer steun

Tweede Kamerleden moeten meer aandacht hebben voor de problemen in de ggz-sector als ze over twee weken debatteren over de begroting van het ministerie van VWS. In een brief wijzen patiënten, hun naasten, zorgverleners en ggz-instellingen op de toenemende wachttijden, personeelstekort en het onder druk staan van de mentale gezondheid.
Foto: Paul Einerhand

De Nederlandse ggz, MIND, NIP (psychologen) en NVvP (psychiaters) vragen de Tweede Kamer hier om in een gezamenlijke brief. De brancheorganisaties zijn “behoorlijk kritisch en teleurgesteld over het perspectief dat het kabinet-Schoof geeft op de arbeidsmarkt in de ggz”. Volgens de ggz-partijen sluiten de kabinetsplannen niet aan bij de “enorme uitdagingen” waarmee deze sector te maken heeft: “Om goede zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, is een gezonde arbeidsmarkt en samenwerking met professionals noodzakelijk. Digitalisering en technologie bieden kansen, maar dit vraagt om financiële steun en heldere kaders.”

Preventie en mentale gezondheid

De briefschrijvers willen meer aandacht voor preventie en mentale gezondheid, vooral bij jongeren. Mensen hebben meer psychische problemen en er zijn nu al lange wachttijden. “Daarom is het belangrijk om eerder te signaleren en preventieve maatregelen te nemen. Het kabinet zou daar meer in moeten investeren. Met daarbij ook aandacht voor informele zorg en initiatieven zoals buurtcontact, herstelcentra en lotgenotencontact. Deze maatregelen helpen voorkomen dat problemen verergeren en de druk op de ggz toeneemt.”

Toegankelijkheid

Daarnaast vragen de ggz-organisaties concrete acties om de zorg toekomstbestendig en duurzaam te maken. Zo zouden de loonachterstanden moeten worden aangepakt en de financiële steun om verduurzaming mogelijk te maken. Ook staat de langdurige ggz (Wlz-ggz) onder druk, vinden ze: “Zonder concrete aanpak rondom deze onderwerpen kan de zorg niet voldoende toegankelijk (en betaalbaar) blijven voor de toekomst.”

Bron: Skipr, Frits Baltesen