Voor een deel van de mensen met angst- en depressieve klachten geldt dat zij na een jaar hersteld zijn, of dat de klachten dan sterk verminderd zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het meemaken van nieuwe traumatische gebeurtenissen binnen dit jaar, herstel of deze vermindering van de klachten significant belemmeren.
“Bij mensen die in een jaar geen nieuwe, mogelijk traumatische gebeurtenissen meemaken, zien we twee keer zo vaak herstel of verbetering van de klachten, als bij mensen die wel nieuwe trauma’s oplopen binnen een jaar,” aldus hoofdonderzoeker Peter van der Velden, bijzonder hoogleraar bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University.
Ook toont het onderzoek aan dat als mensen nieuwe traumatische gebeurtenissen meemaken en niet herstellen van hun al bestaande angst- en depressieve klachten – of wanneer deze klachten niet verminderen – de kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aanzienlijk wordt vergroot. Van de mensen die in meer of mindere mate herstellen van bestaande angst- en depressieve klachten kampt circa 24% met PTSS. Van de mensen die niet herstellen kampt circa 70% met PTSS.
VICTIMS-studie
Het onderzoek maakt deel uit van de meerjarige VICTIMS-studie (2018-2027). Voor het onderzoek zijn de gegevens van 6.942 volwassenen geanalyseerd. Daarvan kampten 487 personen (7%, bijna 1 op de 14 mensen) tijdens de eerste meting met ernstige angst- en depressieve klachten. Een jaar later vond de tweede meting plaats. Van deze 487 personen bleken 162 personen binnen dit jaar getroffenen door een nieuwe traumatische gebeurtenis (fysiek geweld, ongevallen, seksueel misbruik of ernstige bedreigingen). Vervolgens is geanalyseerd in hoeverre de mensen, die in de periode tussen de metingen een nieuwe traumatische gebeurtenis meegemaakt hebben, tijdens de tweede meting hersteld waren of de klachten sterk verminderd waren.
Inzicht traumatische gebeurtenissen van groot belang
De resultaten tonen dat, als men kampt met psychische klachten, het van belang is goed te inventariseren in hoeverre al sprake was van psychische klachten vóór de traumatische gebeurtenis. Als daar sprake van is, moet directe doorverwijzing naar de GGZ worden overwogen. De bevindingen zijn onder andere van groot belang voor bijvoorbeeld, slachtofferhulp, huisartsen en de andere zorgverleners.