Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cinematherapie: een innovatieve methode voor zelfinzicht en emotionele groei

Films kunnen veel meer zijn dan alleen vermaak. Ze bieden inzichten in romantische relaties, familiedynamiek, omgaan met rouw, depressie of verlies, en nog veel meer. Cinematherapie, ook wel filmtherapie genoemd, is een vorm van expressieve therapie die gebruik maakt van films als therapeutische hulpmiddelen. Net als kunst-, muziek- en danstherapie wordt het ingezet voor medische en psychische problemen en ook als vorm van zelfhulp.  
Foto: Marius Gire

In hun videopodcastserie op Youtube Cinema Therapy bespreken psychotherapeut Jonathan Decker en filmmaker Alan Seawright de beste (en slechtste) voorbeelden uit films en hoe deze toepasbaar zijn in het echte leven. Want helpen films je te groeien, te helen en te verbinden? Ja, vinden de mannen. Films bieden volgens hen een krachtig middel om mensen samen te brengen en een opstapje te bieden naar het zien van andermans perspectieven. Cinematherapie is volgens hen dan ook een innovatieve methode die traditionele therapeutische principes combineert met de kracht van film, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor zelfinzicht en emotionele groei.

Films en mentaal welzijn in Nederland 

Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de invloed die films kunnen hebben op het mentale welzijn van zowel kinderen en jongeren als volwassenen. Zo onderzocht communicatiewetenschapper aan de Radboud Universiteit Rebecca de Leeuw aan de hand van de animatiefilm Inside Out de betekenis van een goed verhaal voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. En besloot Cinetree-founder Hanna Verboom met Uit de schaduw haar eigen verhaal over mentaal welzijn te vertellen. Wat begon als een kleine documentaire is inmiddels geëvolueerd tot een groeiende beweging – met een tour langs scholen en bedrijven door heel Nederland, een online platform en het Uit de schaduw-festival.

Wetenschappelijke inzichten 

Hoewel het simpelweg kijken naar een film niet noodzakelijkerwijs significante veranderingen teweegbrengt, zijn er enkele klinische bewijzen dat films, gevolgd door een therapeutische sessie, gunstige resultaten hebben (Egeci & Gencoz, 2017). De

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in