Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Film- en podcasttip

Film

Green border

‘Green Border’ is een meeslepende film over (on)menselijkheid en morele dillema’s, met een rauw portret van de tragedie die zich afspeelt aan de grens tussen Polen en Belarus. Lukashenko, president van Belarus, manipuleert de wanhoop van de vluchtelingen om de Europese Unie te straffen, terwijl Poolse grenswachters gedwongen worden om gewelddadig op te treden. Regisseur Agnieszka Holland weeft verschillende verhalen samen, waaronder die van een Syrische familie die op de vlucht is voor oorlog, de grenswachter Jan die opdracht krijgt om de ‘Poolse normen en waarden’ te beschermen en het verhaal van de Poolse psycholoog Julia die van haar woning een uitvalsbasis maakt voor activisten.
Met sobere zwart-witbeelden legt Holland de ontberingen vast waarmee vluchtelingen te maken krijgen in het moerassige niemandsland tussen beide landen. Maar te midden van deze duisternis zijn er tekenen van menselijkheid. Poolse activisten wagen zich in verboden gebied om de vluchtelingen te helpen en sommige grenswachters worden geconfronteerd met hun geweten. Deze momenten van medeleven bieden een sprankje hoop te midden van de chaos. Iedereen blijkt een monster, maar ook een held te kunnen zijn.
‘Green Border’ is niet alleen een film over migratie, en een aanklacht tegen ontmenselijking en polarisatie, maar ook een oproep tot empathie en begrip voor kwetsbare mensen. De complexiteit van de vluchtelingencrisis wordt op indringende wijze belicht. Een film die je raakt en die je niet snel zult vergeten.

Podcast

Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!

In een wereld waar negatieve gedachten soms lijken te zegevieren, biedt de podcast ‘Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!’ een verfrissend perspectief op het omgaan met zwaarmoedigheid en depressie. Wilbert van de Kamp, een zelfbenoemde pessimist, neemt de uitdaging aan om zijn negatieve gevoelens te overwinnen met concrete opdrachten van zijn gasten, terwijl journalist Mette te Velde als zijn optimistische metgezel fungeert.

De openhartige gesprekken tussen Wilbert, Mette en hun diverse gasten, van rapper Donnie tot winti-priester Marian Markelo en tuinier Angelo Dorny, belichten niet alleen de uitdagingen van het leven, maar ook veerkracht en hoop.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1829-3/MediaObjects/41480_2024_1829_Fig4_HTML.jpg
Elke aflevering van de podcast verlaat Wilbert zijn comfortzone om de opdrachten van zijn gasten uit te voeren. Van het dagelijks verrichten van een klein klusje tot het opkweken van een paar zaadjes; elke uitdaging biedt een kans voor persoonlijke groei en zelfontdekking. Maar deze podcast is ook een bron van verbinding en gemeenschap voor degenen die zich soms eenzaam voelen in hun strijd tegen sombere gedachten. Door hun verhalen te delen, laten Wilbert en zijn gasten anderen zien dat ze niet alleen zijn in hun worstelingen.
Wat heeft Wilbert nu zelf opgestoken van het maken van deze podcast? In een interview met de VPRO geeft hij aan: ‘Zelf heb ik gemerkt dat het helpt om concrete dingen te doen. Zo help je jezelf en maak je de wereld om je heen ook iets beter. Ik vermoed niet dat ik na tien afleveringen ineens een echte positivo ben, helaas voor Mette. Maar ik kan mensen hopelijk wel wat zijwieltjes geven om de dag wat makkelijker door te komen, zoals ik dat zelf ook heb geleerd.’

Annemarie de Leng

Hoofdredacteur GZ-psychologie