Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe blijf je in balans?

© Prins Productions / Stock.adobe.com

Perfectionisme kan mensen aanzetten tot grote prestaties, maar overmatig perfectionisme kan leiden tot burn-outklachten. Vooral in sectoren zoals de zorg leidt perfectionisme tot veel stress en ziekte-uitval. Hoe zorgen we ervoor dat we in ons werk de balans bewaren?

Op de Olympische Spelen van 1976 in Montréal presteerde de 14-jarige Roemeense turnster Nadia Comăneci iets wat nog nooit eerder was vertoond: op de brug met ongelijke leggers turnde zij een volledig foutloze oefening. Hiermee was zij de eerste die ooit een perfecte score van tien punten behaalde op de Olympische Spelen.1 Het streven naar perfectie kan mensen aanzetten tot indrukwekkende prestaties.

Een gewaardeerde eigenschap

Perfectionisme komt in sommige beroepsgroepen vaker voor dan in andere, zoals bij topsport-atleten en musici en ook bij behandelaren in de gezondheidszorg, zoals psychologen en medisch specialisten.2-6 Dat is ergens ook voorstelbaar, want een concertpianist die feilloos een Rachmaninov pianoconcert in perfectie kan spelen, oogst vaak een daverend applaus en een chirurg die precies werkt, zal minder fouten maken bij een operatie en daar hangt heel veel van af. Het is dan ook niet gek dat perfectionisme alom wordt gewaardeerd als eigenschap.

Perfectionistische maatschappij

Uit onderzoek blijkt dat het perfectionisme in de maatschappij al jaren toeneemt, vooral onder jongeren.7 Een belangrijke reden hiervoor is de toegenomen focus op maatschappelijke prestaties, een tendens die aanzet tot meer competitie en individualisme. Al op de lagere school ligt tegenwoordig sterk de nadruk op presteren. Zo worden kinderen steeds frequenter gemonitord
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in