Onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal is niet onbruikbaar
Regelmatig is in het nieuws dat de verdachte van een misdrijf vrijuit gaat wegens onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal. In het burgerlijk recht gaat dit echter niet op, zelfs zorgverzekeraars mogen gebruik maken van onrechtmatig verkregen bewijsstukken, zo leert een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.
Het ging hierbij om een rechtszaak over een zogenaamde materiële controle. Hierbij controleert een zorgverzekeraar of een zorgverlener of een zorginstelling ook daadwerkelijk de gefactureerde zorg heeft geleverd, en of die zorg nodig was gezien de gezondheidstoestand van de patiënt. Een materiële controle is behoorlijk ingrijpend, niet in de laatste plaats omdat de medewerker van de zorgverzekeraar die de controle uitvoert gedetailleerde gezondheidsinformatie van de patiënt verkrijgt. In principe moet een zorgverlener meewerken aan een materiële controle; het is één van de uitzonderingen op het beroepsgeheim. Hieraan zijn echter wel wat procedurele voorwaarden verbonden die Zorgverzekeraars Nederland heeft opgesteld in een protocol. In de voorliggende zaak had de zorgverzekeraar het protocol voor de uitvoering van een materiële controle niet nageleefd, maar wel geconcludeerd dat zorg was verleend die niet voor vergoeding in aanmerking kwam.
‘Vrije bewijsleer’
De zorginstelling begon vervolgens een procedure, waarin zij betoogde dat de verzekeraar dit niet had mogen concluderen omdat de controle op een onrechtmatige manier zou zijn uitgevoerd. De rechtbank oordeelde echter dat dit niet uitmaakte, vanwege de in het burgerlijk recht geldende zogenaamde ‘vrije bewijsleer’, die inhoudt dat al het beschikbare bewijs in een procedure kan worden ingebracht. Het is aan de rechter om