GZ-psychologie nummer 1 2024

    Cover GZP 1 2024 foto van Hilgen Smit
    foto: Christiaan Krop
    Michel Reinders

    Echte Helden

    Therapeuten zorgen beter voor anderen dan voor zichzelf. Dat is hun kracht en zwakte tegelijk.

    Maartje Schoorl

    Cheerleader

    We zijn het er bijna allemaal wel over eens; de wetenschap zou erop vooruitgaan als praktijkkennis beter wordt benut en de praktijk zou meer kunnen profiteren van wetenschappelijke inzichten.

    Herhaalmotoriek

    Martine is een markante verschijning met felgekleurd brilmontuur en blauw, opgeschoren haar. Ze is bescheiden, iets voorbij de dertig, en komt voor onderzoek naar een mogelijke autismespectrumstoornis (ASS).

    Annemarie de Leng

    Pijnklachten

    Volgens schattingen hebben zo'n drie miljoen Nederlanders last van chronische pijn. Hierdoor ervaren veel van hen psychische klachten zoals somberheid, angst, eenzaamheid en stress.

    No smoking sign in coffee bar

    Rechten & plichten | Mijn huis, mijn regels

    Van cliënten die bij een ggz-instelling verblijven wordt logischerwijs verwacht dat zij zich aan de huisregels houden.

    Wetboeken en weegschaal

    Rechten & plichten | Niet-ingediende klachten behandelen

    Voor de meeste onderdelen van het recht geldt dat een rechter een lopende zaak niet uit eigen beweging groter mag maken, of kwesties in behandeling nemen waarover geen klacht is ingediend. Volgens het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg geldt dit ook voor het medisch tuchtrecht.

    Omer van den Bergh

    Interview Omer van den Bergh | ‘Als ik zeg dat alle klachten tussen de oren zitten, komt iedereen in opstand’

    Bij een gezondheidsklacht gaan we er min of meer automatisch vanuit dat die een uitvloeisel is van een fysiologische disfunctie, dat er met andere woorden iets mis is in het lichaam. Maar we vergeten dat onze hersenen ertussen zitten.

    bruid en bruidegom poppetjes op bruiloftstaart

    Betrek partners bij de behandeling

    Hoewel er binnen de ggz brede consensus bestaat over dat naasten vanaf het begin bij een behandeling betrokken moeten worden, wordt de individuele problematiek van de patiënt doorgaans centraal gesteld en is er minder oog voor de samenhang met de partnerrelatie en/of ouder-kindrelatie(s).

    Hilgen Smit

    Interview Hilgen Smit | ‘Wij zijn in instellingen vaak de spin in het web’

    Bijna een jaar geleden kreeg verpleegkundig specialist Hilgen Smit een lintje vanwege haar baanbrekende werk voor de professionalisering van haar beroep. Tegenwoordig werken verpleegkundig specialisten in de ggz op voet van gelijkheid met psychiaters en psychologen, vertelt zij, maar de acceptatie van de nieuwe beroepsgroep verliep niet zonder slag of stoot.

    krant

    Nieuws

    RCT: Online rouwbehandeling na COVID-19 | De moleculaire pathologie van suïcide | Kennisagenda KOPP/KOV | Testosteron als hulpmiddel bij exposuretherapie?

    Jong meisje en pubermeisje in sneeuwlandschap

    Casus | Opgroeien met ADHD: van kleuter tot studente

    Als hulpverlener doen we diagnostisch onderzoek en vervolgens geven we vaak voor enkele maanden een behandeling, waarna het zorgverleningstraject beëindigd wordt en het kind uit ons zicht verdwijnt. Hoe het daarna verder gaat met het kind of de jongere weten we doorgaans niet. Een casus over het verloop van ADHD.

    illustratie

    Film- en podcastrecensie

    Kweekje, mi kwekipikin | Je verrai toujours vos visages

    boeken en kopje koffie

    Boeken etc.

    Het leven is zwaar, filosofie van de tegenslag | AMBIT in de praktijk | Impact vanuit veerkracht | Trauma en disfunctioneel zelfbeeld

    Volwassen man met kleuter op schoot eten samen een ijsje

    Schuldgevoel na seksueel misbruik

    Schuldgevoelens van slachtoffers van seksueel misbruik kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van het seksueel misbruik.