Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zijn ‘reset’ studies sleutel bij behandeling van depressie na jeugdtrauma?

Volgens psychiater Christiaan Vinkers (GGZ inGeest en Amsterdam UMC) volgen er de komende jaren twee doorbraken in de behandeling van depressie na jeugdtrauma. Twee studies onderzoeken of door medicatie of gerichte traumabehandelingen het brein mogelijk in korte tijd kan worden 'gereset', zodat het stressherstel van patiënten weer terugkomt en zo depressieve klachten worden verlicht.  
reset

Het behandelen van jeugdtrauma bij depressie wordt onderzocht met twee verschillende behandelvormen: RESET-medicatie en RESET-psychotherapie. Daarbij staat RESET voor REStoring mood after Early life Trauma. Neurowetenschapper en onderzoeker Felix Linsen promoveert op de medicatiestudie, psycholoog en onderzoekster Anouk Gathier op de psychotherapiestudie. De studies zijn allebei in 2020 gestart en beogen beiden 158 patiënten te onderzoeken. Bij de medicatie-studie zijn er op dit moment 112 patiënten betrokken en bij psychotherapie 77. Naar verwachting wordt de ‘pillenstudie’ begin 2025 afgerond, de ‘praatstudie’ waarschijnlijk begin 2026.

Reset met medicatie

In de RESET-medicatie studie wordt onderzocht of het ontregelde stress-systeem ‘gereset’ kan worden met het geneesmiddel Mifepriston dat het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) blokkeert. Bij jeugdtrauma raakt het stresssysteem en het stresseiwit GR overbelast tijdens een kwetsbare periode in de vroege jeugd. Die ontregeling blijft het hele leven bestaan en lijkt iemand gevoeliger te maken voor depressie. Als deze nieuwe behandeling effectief blijkt kan het op korte termijn gebruikt worden als aanvulling voor patiënten met een depressie na jeugdtrauma bij wie antidepressiva en psychotherapie minder goed werken.

Via interviews en vragenlijsten wordt gekeken naar de aard en mate van depressieve klachten, maar ook bijvoorbeeld angstklachten, slapen en dagelijks functioneren. Er zijn vijf meetmomenten: een nulmeting, een meting direct na de week mifepriston,  na zes weken, 12 weken en 6 maanden na de start van de medicatie om te zien of er een verlichting optreedt van de depressieve klachten. Tot slot worden deelnemers gevraagd om mee te doen aan

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in