Recensie
Acute Psychiatrie
Onlangs verscheen de tweede druk van Acute Psychiatrie. Het boekje past probleemloos in een jaszak. Op bondige wijze worden hierin alle spoedeisende situaties die zich in de psychiatrie kunnen voordoen beschreven, en wordt daarbij aangegeven hoe in die gevallen te handelen. Het boek is opgedeeld in drie delen. De auteurs openen met een beschrijving van de (acute) klinische presentaties van psychiatrische stoornissen. Het tweede deel is gewijd aan acute ziektebeelden die het gevolg zijn van psychofarmacagebruik en het derde deel behandelt acute ziektebeelden die het gevolg zijn van het gebruik van psychoactieve middelen. In het vierde deel behandelen de auteurs de juridische vraagstukken die in acute situaties in de psychiatrie kunnen spelen, zoals wanneer er een indicatie is voor verplichte zorg. Verwacht geen doorwrochte wetenschappelijke teksten; de informatie is puntsgewijs samengevat in korte en heldere zinnen. Dit is enerzijds de kracht van Acute Psychiatrie, maar het maakt ook dat een neurobiologische of epidemiologisch-wetenschappelijke onderbouwing noodgedwongen ontbreekt, zoals de auteurs zelf ook in hun voorwoord opmerken. Echter, in een acute situatie hebben behandelaren doorgaans ook geen tijd voor een uitgebreide literatuurstudie, dan is het vooral zaak om snel de juiste beslissing te kunnen nemen en daar is Acute Psychiatrie een fantastisch hulpmiddel bij. Het boekje hoort eigenlijk thuis in de boekenkast (of jaszak) van iedere psychiater, maar is ook relevant voor andere gz-professionals die met spoedeisende zorg te maken hebben.
Gesignaleerd
ACT in love
ACT in love is een zelfhulpboek met informatie, oefeningen en tips die je direct kunt gebruiken om je relatie te verbeteren. Met technieken uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je te focussen op wat je zelf wilt, en keuzes te maken die zelfvertrouwen geven. Je ontdekt hoe je kunt stoppen met onhandige gewoonten en ‘daar-gaan-we-weer-patronen’. Vanuit een goede relatie met jezelf neem je het heft in eigen handen.
ACT in love. Over omgaan met verschillen en jezelf blijven in je relatie.
Boom uitgevers: Amsterdam.
Rouwhulp
Rouwhulp is een werkboek voor kinderen en jongeren die vast (dreigen te) lopen in hun rouwproces. Dit werkboek sluit naadloos aan bij het behandelprotocol dat is beschreven in protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten (deel 3). De behandeling, die is gebaseerd op CGT, omvat negen sessies en is evidence-based. Het werkboek bestaat uit oefeningen, uitleg en werkbladen, waaronder de Rouw Checklist.
Rouwhulp. Werkboek voor kinderen en jongeren.
Boom uitgevers Amsterdam.
Met de jaren
In Met de jaren ontdek je wat psychotherapie voor ouderen kan betekenen. Je komt boeiende casussen tegen en duikt in de wetenschap over de (onder)-behandeling van ouderen en het effect van late diagnoses. Ook lees je over verschillende thema’s, zoals trauma, persoonlijkheidsstoornissen, ALK, autisme en omgaan met het levenseinde. Dit boek met praktische kennis biedt een hoopvol perspectief voor iedereen die met ouderen werkt.
Waarom het wel zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelen.
Boom uitgevers Amsterdam.
Podcast
Achterwerk
Veertig jaar lang stonden er in de rubriek Achterwerk, op de achterflap van de VPRO Gids, brieven van kinderen en jongeren; vol vragen, problemen, wensen en frustraties. Sommige brieven waren hilarisch, maar andere hartverscheurend. Voormalig Achterwerk-redacteur Elja Looijestijn onderzoekt in zes afleveringen wat er met een aantal briefschrijvers en hun brieven is gebeurd, bijvoorbeeld met de destijds 10-jarige Iboya die was aangenomen op de balletacademie, maar het moeilijk had met het strenge regime en de lange dagen. Tobi kwam in een existentiële crisis terecht toen hij besefte dat het leven eindig was en kon door een angstaanval niet meer naar school. En hoe gaat het met de raadselachtige Robin, die wekelijks adviezen instuurde naar briefschrijvers, maar van wie niemand wist wie hij was.
Film
The Quiet Girl
Hoe is het om op te groeien zonder liefde en zonder affectie? In deze prachtige film, die zich afspeelt in Ierland rond het begin van de jaren ’80, staat het kwetsbare negenjarig meisje Cáit centraal die van huis is gestuurd omdat haar moeder alweer zwanger is en zij de verzorging van haar kinderen niet meer aankan. De vader van Cáit, een alcoholist, brengt het stille, emotioneel verwaarloosde meisje naar verre familieleden, mensen die ze nauwelijks kent. Als hij haar daar heeft afgezet, vergeet hij haar koffertje uit de achterbak te halen, waardoor ze alleen de kleding heeft die ze op dat moment draagt.