Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AI in de psychiatrie: waar staan we eigenlijk?

AI, het zijn maar twee letters, maar artificial intelligence speelt wel een steeds grotere en belangrijkere rol in ons dagelijkse leven. Ook in de wereld van de psychologie en psychiatrie doet AI al een tijdje haar intrede. En net als bij andere toepassingen, is de hamvraag: Welke kansen en welke uitdagingen brengt AI in ons werkveld met zich mee?
Foto door Ashley Batz

De diagnose en behandeling van psychische stoornissen is een complex en uitdagend proces. Psychiatrische stoornissen zoals autisme, depressie, schizofrenie en ADHD komen bijvoorbeeld in vele vormen voor en hebben verschillende oorzaken. De huidige psychiatrische diagnostiek is vooral gebaseerd op extern waarneembare symptomen en een categorische classificatie. Hoe de ziekten ontstaan en verlopen weten we echter maar ten dele.

AI kan gebruikt worden om patronen te herkennen in de grote datasets die verzameld worden uit hersenscans, informatie over genetica maar ook over gedrag en omgevingsfactoren van patiënten. Die meer dimensionale en kwantitatieve benadering is nodig om de classificatie te verbeteren en om de verschillen tussen patiënten in kaart te brengen. Op die manier kan het individuele ziektebeloop voor patiënten beter voorspeld worden en, net als in de oncologie al meer en meer gebeurt, toegewerkt worden naar meer gepersonaliseerde (medische) behandeling. Gaat dat in de medische wereld inderdaad zo snel als in de media over andere toepassingen van AI wordt beweerd?

Over 5 jaar

Want waar staan we over 5 jaar eigenlijk? Hoogleraar computational psychiatry aan de Radboud Universiteit, André Marquand zegt hierover:

‘I think we will not be diagnosing any psychiatric disorders using AI in 5 years from now, and I doubt there will be any use with regard to treatment allocation either. Most of the field that claims to be able to do that is overhyped in my opinion. Plus, the amount of time needed for proper clinical validation in terms of safety trials, randomised

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in