Zelfstandigen, let op!
Het aantal mensen dat als zzp’er werkt is sterk toegenomen, ook in de ggz. Vanaf 2025 wil het kabinet gaan handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA), maar is dat altijd even wenselijk?
Zelfstandigen hebben geen ontslagbescherming of doorbetaling bij ziekte. Voor bedrijven, en werkgevers in de zorg, kan het daarom aantrekkelijk zijn om met zelfstandigen te werken. De zelfstandigen op hun beurt, betalen niet de sociale premies die werknemers wel betalen. Bovendien vinden zij het vaak prettig dat zij meer vrijheid en autonomie hebben dan mensen in loondienst.
Wel of geen arbeidsrelatie?
Om duidelijkheid te bieden over wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie – en wanneer werkgevers loonbelasting en sociale premies moeten afdragen – , is in 2016 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) ingevoerd. Een belangrijk criterium voor het bestaan van een arbeidsrelatie is volgens deze wet of er sprake is van een gezagsverhouding.
Vanwege onduidelijkheden in de wet, werd hierop tot nog toe nauwelijks gehandhaafd. Vanaf 2025 wil het kabinet de wet DBA wel gaan handhaven. Daarbij stelt het kabinet een nieuw criterium voor om te beoordelen of er sprake is van een arbeidsrelatie; bepalend daarvoor wordt of iemand is ‘ingebed’ in de organisatie. Kortgezegd wordt daarvoor gekeken naar of iemand dezelfde werkzaamheden op een gelijke manier uitvoert als mensen die in vaste dienst zijn. Is dat het geval, dan is er sprake van een arbeidsrelatie en moet iemand verplicht in loondienst worden aangesteld.
Wenselijke ontwikkeling?
Weinig mensen zullen