De behandeling, die plaatsvond gedurende vier achtereenvolgende dagen, bestond uit dagelijkse exposure (90 minuten), EMDR (90 minuten), zes uur fysieke activiteiten (tussen de behandelsessies in) en psychoeducatie (drie uur). Patiënten deden mee via een beveiligde videoverbinding, vanuit huis of vanuit een andere privacy-veilige locatie. Voor de behandeling vond er geen voorbereiding of stabilisatie plaats.
Resultaten
De resultaten lieten een significante afname van PTSS symptomen zien, op zowel zelfrapportage als een interview. Dit hield ook na een follow-up periode van zes maanden stand. Na de behandeling voldeden 60 patiënten (82,2%) niet meer aan de diagnostische criteria voor PTSS. Het percentage patiënten dat voldeed aan de criteria van complexe PTSS daalde van 47,1% naar 10,1%. Er vielen geen deelnemers uit en er vonden geen incidenten plaats (zoals ernstig zelfbeschadigend gedrag of suïcide).
Volgens de auteurs sluiten deze bevindingen aan bij eerdere studies, waaruit ook gebleken is dat online psychotherapie een bruikbaar, effectief en efficiënt behandelalternatief is. Hoewel deze manier van online intensieve traumabehandeling uit noodzaak is geboren – in de COVID-19 epidemie en lockdown – en het voor zowel de therapeuten als patiënten een nieuwe ervaring was, hebben de patiënten het programma goed beoordeeld.