Die onderzoeksvraag stelden onderzoeksbureau Centerdata, het Fonds Slachtofferhulp en Tranzo van Tilburg University*. Gezamenlijk deden zij longitudinaal onderzoek onder een representatieve groep van 4770 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Ze onderzochten de longitudinale effecten van problematische schulden in Nederland onder 18-64 jarigen die geen psychische stoornissen hadden in de afgelopen twaalf maanden.
Onderzoeksresultaten
Wat blijkt? Mensen die te maken krijgen met financiële problemen blijken drie á vier keer vaker angst- en depressie klachten te ontwikkelen dan anderen. Naarmate schulden problematischer waren kampten mensen drie jaar later significant vaker met psychische stoornissen dan mensen die geen schulden hadden. En wanneer mensen angst- en depressie klachten hebben, belemmeren hun financiële problemen het herstel van deze klachten. Het gevolg is logischerwijs dat naarmate mensen en gezinnen door de huidige economische situatie vaker en langer in de financiële penarie zitten, er een extra beroep op de toch al overspannen (geestelijke) gezondheidszorg gedaan zal gaan worden.
Van de mensen bij wie de financiële problemen opgelost zijn, herstelt ruim 50% van matig-ernstige klachten, maar bij mensen bij wie deze problemen voortduren is dat nog geen 25%. Mensen met aanhoudende financiële problemen kampen ruim driemaal zo vaak met persistente matig-ernstige klachten en vijf maal zo vaak met ernstige klachten dan mensen die in dezelfde periode deze problemen niet hadden.
Eerder onderzoek
Het is natuurlijk al wel langer bekend dat financiële problemen bijzonder stressvol kunnen zijn voor mensen met schulden. Bijvoorbeeld doordat zij primaire levensmiddelen niet meer kunnen betalen voor henzelf