Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Depressies bij ouderen vaak niet herkend

Depressieve ouderen belanden met doorligplekken, ondervoeding of pijn op de borst in het ziekenhuis, omdat psychiatrische problemen niet worden herkend en daardoor te laat ontdekt. Ouderenpsychiaters zijn bang dat het aantal gemiste diagnoses toeneemt, omdat de groep 75-plussers steeds groter wordt. Het leidt tot extra zorg die niet nodig is als ouderenpsychiaters er eerder bij worden betrokken, stelt de ouderenafdeling van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Depressie ouderen
Foto door Huy Phan

Depressie is een ernstige psychiatrische stoornis waar ongeveer één op de vijf à zes mensen gedurende de levensloop mee te maken krijgt. In Westerse landen is het zelfs de grootste oorzaak voor ziektelast. Daarnaast is depressie gerelateerd aan het ontstaan van niet-psychische chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, beroertes, overgewicht, en zelfs vroegtijdig overlijden.

Een op de 5 ouderen last van depressieve klachten

Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat momenteel één op de vijf 75-plussers met depressieve klachten worstelt. Bij vrouwen loopt dit aantal op tot een kwart. De klachten worden veroorzaakt door onder meer eenzaamheid, verlies of lichamelijke ziektes. Er zijn aanwijzingen dat depressie op latere leeftijd zich anders kan presenteren, andere oorzaken kan hebben en een ander beloop heeft dan bij mensen met een depressie op jongere leeftijd. Nu de levensverwachting steeds hoger wordt en meer mensen een hoge leeftijd zullen bereiken, is het belangrijk om de preventie, diagnose en behandeling van depressie goed te laten aansluiten op een ieders levensfase.

De ouderenafdeling van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vreest dat veel 75-plussers nu niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. ‘Ze zitten thuis te verpieteren’, aldus de psychiaters in het Algemeen Dagblad. Terwijl de meeste depressies bij ouderen goed te behandelen zijn, zeggen ouderenpsychiaters. Ze vrezen dat ze slechts een fractie van de hulpbehoevende 75-plussers in beeld hebben. Temeer omdat ouderen langer thuis moeten wonen. Bovendien is na de stilte tijdens de coronatijd de patiëntenstroom niet

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in