Dat staat in een regeling die Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, deze week online heeft gepubliceerd. Werk kan volgens Schouten een ‘positief effect hebben op de psychische gezondheid’. Maar patiënten van een ggz-instelling vallen vaak buiten de boot bij de bemiddeling voor werk.
“Gezond zijn en je gezond voelen is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. En andersom werkt het ook: wie meedoet in de samenleving, voelt zich beter.”, aldus minister Schouten.
Zorg, reïntegratie en jobcoaching komen samen
Het plan van Schouten richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde IPS-methode (individuele plaatsing en steun), waarin zorg, reïntegratie en jobcoaching samenkomen. Zowel patiënten met lichte als zware geestelijke aandoeningen kunnen worden geholpen. Het traject start vanuit een ggz-instelling.
Voor een volledig traject van maximaal 24 maanden voor ggz-patiënten met lichte klachten is 8.000 euro beschikbaar. Voor een traject van maximaal drie jaar voor patiënten met zware klachten is het bedrag 11.325 euro. Volgens Schouten vond bij eerdere experimenten met IPS 44 procent betaald werk. En onderzoek naar de werkzaamheid van deze methode wijst uit dat de helft van de deelnemers na vijf jaar nog altijd werk heeft.
Samenwerking gemeenten en instellingen
Met het beschikbare budget kunnen naar schatting 2225 mensen met bijvoorbeeld angst,